Translate

Betonarme 1 - Betondaki Sünme Büzülme Sargı Etkileri

sıkışma süneklik
betonarme eğriler dayanımlar Farklı dayanımlı betonların karşılaştırmalı σc- εc eğrileri
sargı büzülme creep süneklik donatı akması
Farklı kaliteli (dayanımlı) beton numunelerin basınç deneyi sonunda belirlenen gerilme-birim kısalma diyagramları yukarıda verilmiştir. Diyagramların yorumlanmasından aşağıdaki sonuçlara varılabilir:
Beton kalitesi arttıkça kırılma birim kısalması εcu daha küçük olur. Bu ise betonun daha gevrek olduğu, kırılmanın da gevrek olacağı anlamına gelir. Gevrek kırılma arzu edilmez.
Beton kalitesi azaldıkça kırılma birim kısalması εcu daha büyük olur. Bu ise betonun daha sünek olduğu, kırılmanın da sünek olacağı anlamına gelir.
Beton kırılsın istemeyiz, fakat bir nedenle kırılırsa sünek kırılsın isteriz. Çünkü kırılma ani değildir, haber vericidir ve önlem almak için zaman tanır.
Elastisite modülü beton kalitesine bağlıdır.
Her tür betonda max gerilmeye karşılık gelen kısalma yaklaşık aynıdır, εc0≈0.002 dir.
Tekrarlanan yük altında betonun davranışı
Her yükleme-boşaltma sonrası betonun dayanımı düşmektedir.
Her yükleme- boşaltma sonrası kalıcı birim kısalma giderek artmaktadır.
Yükleme-boşaltma altında betonun elastisite modülü giderek azalmaktadır.
Yükleme-boşaltma sonucunda beton yorulmaktadır. Yaklaşık 10 milyon kez yükleme-boşaltma betonun kırılmasına neden olabilir.
Elastisite modülünün azalması rijitliğin azalması anlamına gelir. Yüklenen-boşalan beton yumuşamaktadır. Yaşlı bir betonun elastisite modülü tam olarak belirlenemez. Elastisite modülü güvenilir bir değer değildir.
Defalarca yükleme-boşaltma ile belirlenen σc-εc eğrilerinin zarf eğrisi tekrarlanmayan yük ile belirlenen σc-εc eğrisi ile aynıdır.
Betonda büzülme
Katılaşma ve sertleşme sürecinde suyun buharlaşması nedeniyle betonda zamanla oluşan kısalmaya büzülme denir.
Hidratasyon için gerekli su/çimento oranı 0.25 dir. Bu oranda su içeren betonun kıvamı kurudur. Pompalanması, yerleştirilmesi, şekil verilmesi ve sıkıştırılması mümkün değildir. Betona işlenebilirlik kazandırmak amacıyla uygulamada gereğinden çok su konur, yani su/çimentooranı çok daha yüksek tutulur.
Su fazlası zamanla buharlaşır, suyun işgal ettiği kesecikler, dolayısıyla betonun hacmi, küçülür (beton büzülür). Betonda, yük olmamasına rağmen, kısalma oluşur ve henüz yeterince sertleşmemiş beton çatlar. Bu olaya betonun büzülmesi, oluşan çatlaklara da büzülme çatlağı denir.
Büzülme; ortam sıcaklığına, nemine, betonun ortama açık yüzeyinin büyüklüğüne, çimento miktarına bağlıdır. 1-2 yıl kadar sürer, ancak büyük bir kısmı 3-4 ay içinde tamamlanır.Büzülmüş beton sulandığında şişer, kısalmanın bir kısmı geri döner.
Aşağıda soldaki grafik 28 gün laboratuvar şartlarında tutulan, yaklaşık bir yıl kuru ortamda bırakılan ve sonra tekrar laboratuvarda suya konan numunenin büzülme-şişme davranışını göstermektedir. Sağdaki grafik S/Ç oranı ve çimento miktarına bağlı olarak büzülmenin değişimidir. Çimento miktarı arttıkça veya su miktarı arttıkça büzülme birim kısalmasıda artar.
Paylaş: Google Plus
    Blogger Yorumları
    Facebook Yorumları

0 yorum :

Yorum Gönder